Volledig scherm
PREMIUM
De bevrijdingspoging van Omar L. uit de gevangenis in Zutphen slaagde gisteren niet. © De Stentor/ ANP

Vijf bizarre ontsnappingen: van lepelvrouw tot smoes voor ziekenhuisbezoek

De ontsnappingspoging gisteren bij de gevangenis in Zutphen staat niet op zich. Geslaagde ontsnappingspogingen bij gevangenissen komen sporadisch voor, maar als een crimineel ontsnapt dan is het gelijk groot nieuws. Deze vijf gevangenisontsnappingen uit Nederlandse gevangenissen haalden de afgelopen jaren het nieuws.

De lepelvrouw

Volledig scherm
Hulda Kiel met haar zoontje. Spijt heeft ze niet van haar ontsnapping. 'Het moest op dat moment gewoon.' © Koen Verheijden

Hulda ‘Tottie’ Kiel, verwierf in 2010 nationale bekendheid toen ze via een zelfgegraven tunnel ontsnapte uit de koepelgevangenis in Breda. Naast een verfkrabber gebruikte ze daar ook een lepel voor. Ze kreeg in de media dan ook al snel de naam ‘lepelvrouw’.

Kiel werd pas een maand na haar bijzondere ontsnapping weer in de boeien geslagen. Ze moest toen nog 21 maanden celstraf uitzitten. Ze werd tot die straf veroordeeld nadat ze op een woonwagenkamp in Limburg haar broer en diens vriendin wilde neersteken met een stiletto.

Spijt van haar ontsnapping heeft ze nooit gehad, vertelde Kiel zes jaar geleden in een interview over haar beroemde ontsnapping. In haar periode op vrije voeten ontmoette ze haar huidige man, Henry. Bovendien kreeg Kiel dankzij alle aandacht ook de kans om problemen aan de kaak te stellen, zoals de corruptie die er volgens haar is in Nederlandse gevangenissen.