‘Waarom staan hier nog steeds hekken? Iedereen mag hier toch komen?’

VIDEODe 82-jarige Berd Wegman uit Vorden werd vorig jaar voor Kasteel Vorden aangevallen door een van de kasteelbewoners, omdat hij geen toegangskaartje had. Hij begrijpt niet dat een jaar later nog steeds entree wordt gevraagd. ,,Dit is openbaar terrein.”

Wie het ruim 7.000 inwoners tellende dorp Vorden in de Achterhoek wil leren kennen, moet volgens de eerste regels van het lokale volkslied de kastelen en buitenplaatsen zien. Met als pronkjuweel: Kasteel Vorden, een omgracht slot stammend uit de dertiende eeuw (mogelijk zelfs ouder) dat bijna letterlijk uitkijkt over de dorpskern.

 1. Zutphen móet kiezen: sloop Theater Hanzehof of dichtdraaien geldkraan voor andere voorzieningen
  poll

  Zutphen móet kiezen: sloop Theater Hanzehof of dichtdraai­en geldkraan voor andere voorzienin­gen

  De sloopkogel door Theater Hanzehof óf een noodzakelijke miljoenenrenovatie met grote financiële gevolgen. De gemeenteraad van Zutphen staat in december voor een moeilijke beslissing. Kiest Zutphen ervoor om het theater te laten bestaan, dan zal dat ten koste gaan van andere voorzieningen of organisaties die op dit moment subsidie krijgen. Geld voor de renovatie van zo'n tien miljoen euro is er immers niet.
 2. Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’
  PREMIUM

  Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’

  De Zutphense Wendy Marsman vond op 3 augustus 2011 haar dode 2-jarige zoontje Lennart. Hij lag op zijn kamer, in zijn bedje. Doodsoorzaak: onbekend. Het label: wiegendood. Wendy's eerste reactie: opluchting. Zie je wel, ik ben niet gek. Want ze wist het vanaf Lennarts geboorte bijna zeker: dit kind blijft niet lang bij ons. ,,Dat was een heel sterk gevoel, niet op feiten gebaseerd. Een soort intuïtie.’’ Op 8 december verschijnt Wendy's boek De Laatste Kus.