Geen warmterecord in Warnsveld in 2018: 36,9 graden. Deze warmste temperatuur ooit in Nederland gemeten, werd op 23 augustus 1944 vastgesteld aan de Rijksstraatweg in Warnsveld, vorige maand werd dat record verpulverd door Gilze en Rijen.
Volledig scherm
Geen warmterecord in Warnsveld in 2018: 36,9 graden. Deze warmste temperatuur ooit in Nederland gemeten, werd op 23 augustus 1944 vastgesteld aan de Rijksstraatweg in Warnsveld, vorige maand werd dat record verpulverd door Gilze en Rijen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Warnsveldse warmtewimpel wordt toch in ontvangst genomen door Gilze en Rijen

Vierenzeventig jaar en elf maanden stond het Nederlands warmterecord. In de tuin van de Warnsveldse huisarts Thate werd op 23 augustus 1944 38,6 graden gemeten. Reden voor een groots feest in het dorp, nu, 75 jaar later. Dat het record net voor de meet gesneuveld is doordat het in Gilze en Rijen vorige maand 40,7 graden werd, mag de pret niet drukken. Daags voor het feest is er commotie over totaal iets anders: is er iemand uit Gilze en Rijen die de warmtewimpel als symbolisch stokje in ontvangst wil nemen? 

Het college van burgemeester en wethouders hebben een vergadering, deze vrijdagmiddag, hebben de  mensen van het warmte-comité te horen gekregen. Gilze Rijen is ruim anderhalf uur rijden van Warnsveld. ,,Het college, de burgemeester, is verhinderd. Ze hebben een belangrijke vergadering”, heeft Henk Mulder te horen gekregen. Waarbij niemand suggesties wil doen. Maar een college van burgemeester en wethouders dat op een vrijdagnamiddag een belangrijke vergadering heeft...? Het zit de Warnsvelders niet lekker. ,,Het maakt me niet uit wie ze sturen”, zegt Monica Thate, dochter van de huisarts die het record registreerde 75 jaar geleden. ,,Maar blijkbaar is dit record belangrijker voor ons dan voor hen. De tijd met waarneming is natuurlijk ook anders geworden. Mijn vader was er echt heel druk mee. Al hadden ze de postbode gestuurd. Er is toch wel iemand?”

Stokje

Al maanden is het warmterecordfeest in Warnsveld in voorbereiding. Ze zijn trots op hun record. Dat het net voor het jubileum vermorzeld is, maakt niks uit. Er is een expositie in de Martinuskerk in Warnsveld met allerlei documenten en weerrapporten uit 1944 en foto’s uit de collectie van Jan Thate. Dochter Monica onthult deze vrijdagmiddag een herdenkingsplaquette voor het huis van haar vader en er zijn kinderspelen op het Kerkplein. ,,Het was de wethouder van Gilze die ons op een idee bracht", zegt Henk Mulder. ,,We nemen het stokje over, zei ze in een artikel. Leuk. Maar wat voor stokje, dachten wij?”

Dochter Thate bracht uitkomst. ,,Mijn broer heeft voor mijn vader een speciaal wimpel laten maken. Niet 75 jaar geleden natuurlijk, en er is ook niks officieels aan, niet gemaakt door het KNMI, zoals nu de ronde doet. Gewoon als leuk cadeau, in de gemeentekleuren van Warnsveld, met het gemeentewapen, de temperatuur en de datum erin. Die willen we overhandigen, als symbool.”

Commotie

Maar ja, het college blijkt verhinderd. Omroep Brabant biedt aan de wimpel in ontvangst te nemen. Er ontstaat donderdagmiddag reuring nu bekend wordt dat de Brabantse gemeente geen inwoner heeft die langs kan komen.  ,,Het college is écht aan het vergaderen", zegt woordvoerder Stephan Hoek donderdagmiddag. ,,Bij ons zijn de vakanties al voorbij. En we hebben nog wat pijnpuntjes in de begroting, daar zijn echt meer vergaderingen voor nodig. Het college heeft zelfs overwogen om te gaan vergaderen in Warnsveld, maar dat is niet haalbaar. En dan speelt de afstand inderdaad een rol. We zien geen mogelijkheid.” Om na overleg met burgemeester Jan Boelhouwer te melden: ,,De burgemeester snapt de commotie. Hij komt op heel erg korte termijn naar Warnsveld.”

En terwijl het comité in Warnsveld net besloten heeft het allemaal wel op zich af te laten komen deze aanstaande vrijdagmiddag, gaan in Gilze en Rijen alle radertjes draaien. ,,Het college kan echt niet", belt Hoek een half uur later met nieuws. ,,Maar Ingrid Langen, onze directeur van de Stichting Culturele Centra Gilze en Rijen wil heel graag in Warnsveld de wimpel in ontvangst nemen. En de burgemeester: die blijft bij zijn woord. Die wil heel binnenkort ook naar Warnsveld.”

  1. Van gieten naar genieten: Alain Schepers gidst ons door de bierrevolutie
    PREMIUM

    Van gieten naar genieten: Alain Schepers gidst ons door de bierrevolu­tie

    Nog niet zo lang geleden dronken Nederlanders voornamelijk pils. Thuis een halveliterfles of vers getapt in de kroeg. Sinds de ‘bierrevolutie’ is ontketend, verzuipen we zowat in de keuzes voor speciaalbieren en alcoholvrije varianten. De verkoop hiervan stijgt voor het tiende jaar op rij. Maar wat weten we ervan? Het is de heilige missie van bierdeskundige Alain Schepers uit Ruurlo om de achtergebleven kennis over de rijke wereld van het gerstenat op te vijzelen. ,,Je kunt het als zendelingenwerk beschouwen.’’