Volledig scherm
Boswachter Michiel Schaap bekijkt de gevolgen van aanhoudende droogte voor de natuur op De Velhorst. Dit vennetje is bijna helemaal drooggevallen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Waterstanden Achterhoek ondanks regen nog kritiek

Ondanks de langdurige regenval van de afgelopen weken is de grondwaterstand in de Achterhoek nog steeds veel te laag. Pas als het de hele herfst en winter gestaag doorregent, is er sprake van enig herstel, zeggen het waterschap Rijn & IJssel en Natuurmonumenten.

Samen met de hoge zandgronden in Noord-Brabant kampt de Achterhoek nog met de grootste droogte van Nederland. Op de Sallandse Heuvelrug is er sinds vorige week door de regen wel sprake van enig herstel, maar in de Achterhoek is de stand van het grondwater nog steeds bijna tien centimeter lager dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. 

,,Door de regen komen we misschien net iets onder de tien centimeter, maar het scheelt nauwelijks”, zegt woordvoerster Vanya Ginsel van het waterschap Rijn & IJssel. ,,Door de droogte van vorig jaar stonden we al flink op achterstand en die is nog lang niet ingelopen. Het lijkt nu wel dat al die regen voor verlichting zorgt, maar dat is dus niet zo."

Tweehonderd dagen

Natuurmonumenten heeft berekend dat er nog minstens tweehonderd dagen van constante regenval nodig zijn om de tekorten in de Achterhoek in te lopen. Het waterschap sluit zich daar bij aan. ,,We hebben hier ook nauwelijks mogelijkheden om het water vast te houden. We hebben ook geen buffers meer. We kunnen hier geen schuifje openzetten in grote rivieren om het peil aan te vullen.”

Volgens het waterschap leidt de droogte tot mislukte oogsten bij boeren, droogvallende beken waardoor vissen sterven en een slechtere waterkwaliteit die weer voor extra blauwalg zorgt.  Ook de natuurgebieden in de regio hebben het er zwaar mee. Heidevelden drogen uit, poelen komen leeg te staan en voor dieren is er daardoor geen voedsel meer. 

Regenwormen te diep

Kikkers, salamanders, libellen en ook orchideeën leggen het dan af, vertelde boswachter Michiel Schaap eerder tegen de Stentor. ,,Door de droogte zitten ook regenwormen veel dieper in de grond, waar onder meer dassen zich mee zouden moeten voeden.”

Het waterschap zegt zelf niet heel veel te kunnen doen. ,,We hebben de stuwen al zo hoog mogelijk gezet om het water vast te houden en we hebben boeren grote plastic ballen gegeven om duikers af te sluiten, maar daar los je het grote probleem niet mee op”, zegt Ginsel.  

Natuurmonumenten heeft onderzoek gedaan naar de effecten van de droogte op de natuur en presenteert die binnenkort.