Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Werkstraf en 1500 euro boete geëist tegen Zutphense ex-medewerker OM: ‘Hij kocht luitenant om’

Tegen een 55-jarige ontslagen medewerker van het Openbaar Ministerie uit Zutphen is vandaag 120 uur werkstraf en 1500 euro boete geëist. Volgens het OM heeft de Zutphenaar zich schuldig gemaakt aan het omkopen van een luitenant van de Marechausse.

De Zutphenaar was een medewerker van het OM. Hij had ook een eigen trainingsbureau dat opleidingen voor de Marechaussee verrichtte. De verdachte zou een luitenant om hebben gekocht die bepaalde welke opleidingen de Marechaussee inkocht. 

De zaak kwam aan het rollen na er een tip binnenkwam dat de twee mannen elkaar bevoordeelden. Uit een groot onderzoek bleek dat de luitenant de Zutphenaar inlichtte over de hoogte van het budget van de Marechaussee. De luitenant kreeg zeven betalingen voor zogenaamde ontwikkelingswerkzaamheden. Volgens het OM bestaan die werkzaamheden niet.

Dit is overduidelijke belangenverstrengeling, vond de officier. ‘Een medewerker van het OM heeft juist een voorbeeldfunctie. Het is extra kwalijk omdat het OM toch al onder vuur ligt.’ Het OM woog mee dat de man ontslagen is en dat hij veel is kwijt geraakt.

  1. Fietsend of wandelend langs de IJssel van voorstelling naar voorstelling tijdens festival Oeverloos in Zutphen
    PREMIUM

    Fietsend of wandelend langs de IJssel van voorstel­ling naar voorstel­ling tijdens festival Oeverloos in Zutphen

    Zutphen is met Oeverloos een festival rijker. Van vrijdag tot en met zondag zetten Nederlandse en Duitse artiesten uit theater, circus, muziek en dans hun beste beentje voor op diverse plekken langs de IJssel. Het nieuwe culturele feestje wordt geopend in evenementenlocatie Het Koelhuis, tevens het hart van het festival. De Deventer programmeur Norbert Busschers (60) is de drijvende kracht achter Oeverloos.