Onthulling van het monument voor de in mei 1940 gesneuvelde militairen. Rechts boven is boerderij Het Rhienderink te zien. Gemeenteraadslid Henri Landeweerd staat in het midden tijdens twee minuten stilte. Hij neemt het initiatief voor het oorlogsmonument. Na de oorlog worden de namen van zes andere omgekomen Warnsvelders bij het monument bijgeplaatst.
Volledig scherm
PREMIUM
Onthulling van het monument voor de in mei 1940 gesneuvelde militairen. Rechts boven is boerderij Het Rhienderink te zien. Gemeenteraadslid Henri Landeweerd staat in het midden tijdens twee minuten stilte. Hij neemt het initiatief voor het oorlogsmonument. Na de oorlog worden de namen van zes andere omgekomen Warnsvelders bij het monument bijgeplaatst. © G. ter Beek, collectie Erfgoedcentrum Zutphen, SZU002000495.

Wie zijn toch die negen verzetsstrijders en militairen op het oorlogsmonument in Warnsveld?

Negen Warnsvelders, omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Hun namen prijken sinds de oorlog op het oorlogsmonument in Warnsveld. Elk jaar tijdens de herdenking worden de namen opgenoemd, maar wie zijn zij eigenlijk? Wie zijn die Warnsvelders die hun leven gaven voor vrijheid? Nabestaanden weten het, vele Warnsvelders niet. Dit weekend komt daar verandering in. De verhalen van het negental zijn opgeschreven. Het boek ‘Dat offer is groot geweest’ ligt vanaf zondag in de regionale boekwinkels.

  1. Andreas leert zijn straatarm gestorven vader pas 15 jaar later kennen in Warnsveld: ‘Hoe verder ik kwam, hoe pijnlijker het werd’
    PREMIUM

    Andreas leert zijn straatarm gestorven vader pas 15 jaar later kennen in Warnsveld: ‘Hoe verder ik kwam, hoe pijnlijker het werd’

    Andreas Jonkers ontmoette zijn vader slechts één keer. Toen was hij 11 jaar. Een kleine twee jaar later werd zijn vader - Hans Post Uiterweer - dood gevonden onderaan een snelwegtalud in Amsterdam-Oost. Dat was op nieuwjaarsdag 2004. Hans’ lichaam vertoonde 42 messteken. Zijn kleren en een mes lagen om hem heen. Andreas ging vorig jaar op zoek naar de man die zijn vader was geweest. Die tocht voerde hem van zijn woonplaats Monnickendam naar Warnsveld.