Volledig scherm
Wijkcentrum Waterkracht in Zutphen © Google Streetview

Wijkcentrum Waterkracht zelfstandig verder na conflict en financiële problemen

De van oorsprong Rotterdamse sociale onderneming Hotspot Hutspot is in de financiële problemen gekomen en stopt als exploitant van de vestiging in wijkcentrum Waterkracht in Zutphen. Volgens zakelijk manager Dorine Ruter wordt op haar verzoek aan een verzelfstandiging onder een andere naam gewerkt. 

Dat staat volgens Ruter los van de financiële problemen van Hotspot Hutspot, maar heeft te maken met een conflict tussen haar en Hotspot Hutspot-oprichter Bob Richters. Met de verzelfstandiging kunnen het wijkcentrum en eetcafé aan de Ruys De Beerenbrouckstraat op de oude voet door blijven gaan, verwacht Ruter.

Hotspot Hutspot had vier wijkrestaurants; drie in Rotterdam en sinds vorig jaar één in Zutphen. Er zijn echter financiële problemen ontstaan bij het bedrijf en daarom is op internet een crowdfundingactie gestart. Richters wijst in NRC Ruter aan als veroorzaker van de financieel lastige situatie. Ze zou de administratie hebben laten versloffen omdat ze teveel tijd kwijt was aan het opzetten van de nieuwe vestiging in Zutphen.

Conflicten

Ruter ontkent desgevraagd die lezing van Richters en meldt dat er veel conflicten spelen rond haar (voormalige) chef. De reden dat ze om de verzelfstandiging heeft verzocht zou zijn ‘dat Waterkracht een andere koers vaart dan Bob Richters graag wil en we daar ondanks vele overleggen niet over op één lijn konden komen’. Het bestuur van Hotspot Hutspot heeft daarom ingestemd met de stap. Ruter: “We hebben in Zutphen een mooi team staan, de locatie draait goed. Het is financieel gezonder om ons los te koppelen, want wij doen het beter dan Rotterdam. De financiële situatie van Rotterdam heeft geen invloed op die van Zutphen.”

De gemeente Zutphen gunde de exploitatie van het wijkcentrum vorig jaar aan Hotspot Hutspot voor de periode van juli 2018 tot juli 2020. Voor die tijd was welzijnsstichting Perspectief verantwoordelijk voor Waterkracht. Of de gemeente de exploitatie ook aan de nieuwe organisatie gaat gunnen is nog niet bekend. 

Belangrijke rol

Woordvoerder Robert-Jan Bax meldt dat het bij de gemeente bekend is dat er ontwikkelingen zijn bij Hotspot Hutspot. “Het is nu te prematuur om op vragen in te kunnen gaan. Voor ons staat als een paal boven water dat het belangrijk is dat het Waterkwartier een locatie heeft waar de buurt kan samenkomen en dat Waterkracht daar een belangrijke en logische rol in speelt.”

 1. Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op
  PREMIUM
  video

  Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op

  Een zwart gat? Welnee. Het leven van Theo Ankoné gaat gewoon door na het neerzetten van een nieuw werelduurrecord wielrennen op een buitenbaan voor tachtigplussers (30 kilometer en 603 meter). De 85-jarige Warnsvelder geniet intens na van het huzarenstukje dat hij donderdagavond leverde in Geleen. En Turbo Theo waarschuwt zijn mogelijke opvolger alvast: ,,Als iemand anders mijn record dit jaar nog verbetert, krijgen ze in Limburg weer met mij te maken. Dan waag ik onmiddellijk een nieuwe poging.’’
 2. Burgemeester trots op Turbo Theo (85): ‘Geweldig wat je hebt gedaan voor Warnsveld!’
  video

  Burgemees­ter trots op Turbo Theo (85): ‘Geweldig wat je hebt gedaan voor Warnsveld!’

  Burgemeester Annemieke Vermeulen is trots op de prestatie die wielrenner Theo Akoné (85) gisteravond heeft neergezet in Limburg. Hij verbeterde daar het werelduurrecord en gaf zijn woonplaats Warnsveld een nieuw record. De Warnsvelder wist het werelduurrecord wielrennen op een buitenbaan in de leeftijdscategorie 80+ te verbeteren door 30,603 kilometer te rijden. Op video kreeg Theo behalve van de burgemeester ook van wielrenster Kirsten Wild de felicitaties toegestuurd.