Volledig scherm
Liza Luesink (links) stapt uit de gemeenteraad van Zutphen. Haar fractievoorzitterschap wordt overgenomen door Martine Westerik (rechts). © Archieffoto Ronny te Wechel

Winnaar gemeenteverkiezingen in Zutphen Liza Luesink stapt uit de gemeenteraad

Liza Luesink stopt als fractievoorzitter van GroenLinks Zutphen en stapt uit de gemeenteraad in Zutphen. Met Luesink als lijsttrekker werd GroenLinks de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij van Zutphen.

Luesink is naast haar raadslidmaatschap directeur van onderzoeks- en adviesbureau Duwtje. ,,Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de raad, maar nu Duwtje zo hard groeit is het niet meer te combineren’’, laat Luesink weten. Begin mei zat Luesink namens haar bedrijf nog in het televisieprogramma Koffietijd. ,,Ik zal als inwoner en ondernemer blijven bijdragen aan onze prachtige stad.’’

Opvolger

Martine Westerik volgt vanaf juli 2019 Liza Luesink op als fractievoorzitter van GroenLinks Zutphen. Westerik is sinds 2014 forumlid en werd na de verkiezingen van 2018 benoemd als raadslid. Martine Westerik stond na Luesink op plek twee op de kandidatenlijst en de GroenLinks fractie koos haar unaniem als opvolger. Naast haar raadslidmaatschap werkt Westerik als zorgcoördinator in het Praktijkonderwijs in Zutphen.

,,Ik vind het belangrijk dat inwoners hun stem laten horen en dat wij als politiek daar goed naar luisteren en praktisch invulling aan geven’’, vertelt Westerink over haar plannen met de partij. ,,Daarnaast wil ik er stevig aan werken Zutphen financieel gezonder en groener te maken zonder de mensen uit het oog te verliezen.”

Nieuw vertrek

Het vertrek van Luesink is het tweede vertrek van een raadslid van GroenLinks in korte tijd. Eerder besloot Lilly-Ann de Jong niet in de raad terug te keren na haar zwangerschapsverlof. Zij werd op 6 mei vervangen Mirjam Dolfing. De lege plek van Luesink in de raad wordt opgevuld door advocaat Herman Krans. 

 1. Nationale brandweertitel voor Zutphens team: 'Wij gaan letterlijk voor elkaar door het vuur’
  PREMIUM
  Video

  Nationale brandweer­ti­tel voor Zutphens team: 'Wij gaan letterlijk voor elkaar door het vuur’

  Het is feest bij het Zutphense brandweerkorps. Zes spuitgasten uit de Hanzestad behaalden afgelopen zaterdag in Harskamp de Nederlandse titel in de landelijke TAS-HD klasse. Het Zutphense brandweerteam presteerde bij het bestrijden van een in scene gezette brand het beste van de negen finalisten en leverde in de persoon van Martijn van der Linde (37) tevens 's lands beste bevelvoerder. Ook in 2010 legden de Zutphense brandweerlieden beslag op de titel.
 2. Dwergteckel Takkie doodgebeten door bullmastiff in bos bij Zutphen: ‘Ik hoor haar nog kermen’
  PREMIUM
  Video

  Dwergtec­kel Takkie doodgebe­ten door bullmas­tiff in bos bij Zutphen: ‘Ik hoor haar nog kermen’

  Een heerlijke, zonnige wandeling met haar hond door het Veldesebos aan de rand van Warnsveld. Dat was afgelopen donderdagmiddag het plan van Tineke Kloosterboer uit Zutphen. Maar het uitje met haar dwergteckel Takkie veranderde in een complete nachtmerrie. Voor haar ogen werd de teckel doodgebeten door een andere hond. ,,Ik blijf die film maar afspelen in mijn hoofd.’’