Winterzwemmen in het Bronsbergenmeer in Zutphen: ijskoud en toch voelt het goed

VIDEOWinterzwemmen is hot. Met deze dubbelzinnige kreet adverteert Merlijne Opstal (21) voor haar bijzondere, sportieve winterzwemles. Opwarmen door fysieke inspanning en dan het ijskoude water in.

Het lijkt gekkenwerk, met dit gure weer een duik nemen in het Bronsbergenmeer in Zutphen. Toch is dit wat Opstal vanaf oktober wekelijks doet met een groepje trouwe volgelingen. Ze keek het kunstje af van de Russen, waar het van oudsher traditie is om in ijswater te zwemmen. Winterzwemmen maakt het lichaam sterker en gezonder. ,,Door de enorme reactie van het lichaam op de kou, worden hart, bloedvaten en longen getraind”, legt Opstal uit. ,,Ook stuurt het lichaam uit overlevingsdrang alle warmte naar de vitale organen. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden, een soort koorts dus. Daarmee worden virussen en ziektekiemen verbrand.”

  1. Extra bezuinigingen dreigen voor Zutphenaren die ondersteuning nodig hebben
    PREMIUM

    Extra bezuinigin­gen dreigen voor Zutphena­ren die ondersteu­ning nodig hebben

    Het wegwerken van een jaarlijkse tekort van 13 miljoen euro in Zutphen gaat niet hard genoeg. Bezuinigingen bij de hulp en ondersteuning van inwoners blijven achter. Juist daar zijn de miljoenentekorten in Zutphen ontstaan. Om nieuwe tegenvallers te voorkomen gaat wethouder Harry Matser nu al op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de bezuinigingsopgave te halen. Plannen die hij dit voorjaar wil presenteren.