Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Zorginstelling met vestigingen in Zutphen en Olst door inspectie op de vingers getikt

updateTwee bestuurders van zorginstelling DeSeizoenen hadden in 2016 en 2017 twee petten op. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na een onderzoek naar de zorginstelling met vestigingen in Zutphen en Olst. De bestuurders wekken volgens de inspectie de schijn van belangenverstrengeling. 

De financieel en algemeen directeur van DeSeizoenen vervullen beiden een rol in de directie van het bedrijf Care Shared Services (CSS). Dat is net als DeSeizoenen onderdeel van één groot zorgbedrijf: de WW Zorg Groep. CSS levert tegen betaling onder meer facilitaire diensten aan DeSeizoenen, een instelling met woon- en werkgemeenschappen voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat mag niet volgens de gedragscodes, die stellen dat elke vorm of schijn van belangenverstrengeling onwenselijk is. Dat kan namelijk goede zorg in de weg staan.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft DeSeizoenen daarom op de vingers getikt. De inspectie eist dat de twee bestuurders een einde maken aan deze constructie voor zo ver deze nu nog bestaat.

Belangenverstrengeling

De zorginstelling werd onder de loep genomen in het kader van het toezicht op goed bestuur van de inspectie. Hiervoor onderzocht de inspectie de bestuurs- en de financieringsstructuur van de zorginstelling in 2016 en 2017. ‘Gedurende deze periode was er sprake van (schijn van) belangenverstrengeling bij beide leden van de directie van DeSeizoenen’, concludeert de inspectie in het onderzoeksrapport.

Verstandelijke gehandicaptenzorg

DeSeizoenen biedt verstandelijke gehandicaptenzorg voor volwassenen. Verdeeld over zes locaties in Nederland zorgt de instelling voor zo'n 550 cliënten. DeSeizoenen heeft onder meer vestigingen in Zutphen en Olst.

De zorginstelling laat in een persverklaring weten dat de ‘wettelijk toegestane combinatie’ van aandeelhouder en directeur (bestuurder) medio 2019 is beëindigd. Ook worden er voor het einde van het jaar ‘definitieve besluiten’ worden genomen over een aangepaste structuur van het bestuur. De zorgorganisatie benadrukt dat de directe begeleiding van cliënten nooit ter discussie heeft gestaan.