Volledig scherm
PREMIUM
Bij het Grenzeloos Gelrespel in de Walburgiskerk spelen leerlingen van de J.F. Kennedyschool uit Zutphen met een klas uit het Duitse Weeze. De Ridders van Gelre zorgden voor de opening. © Zutphens Persbureau

Zusammen in een team met Duitse scholieren

De John F. Kennedyschool uit Zutphen en de Petrus-Canisius-Schule uit het Duitse Weeze namen het gisteren niet tégen elkaar op, ze probeerden gezamenlijk muntjes te winnen bij het Grenzeloos Gelrespel. Logisch: Zutphen en Weeze hoorden ooit tot hetzelfde hertogdom, Gelre geheten. En eigenlijk doen ze dat nog wel een beetje.

Gelre is groot. Zeker in geografische zin. ,,Onze buschauffeur is een paar keer verkeerd gereden”, vertelt Tom (9), leerling aan de school in Weeze. ,,Daarom zijn we een kwartier te laat.” Met zijn landgenoten Felix (10) en Martin (allebei 10) is hij zojuist ingedeeld in een team met Norah en Julie (ook allebei 10) van de Kennedyschool. ,,Nee, Nederlands spreken we niet”, zegt Felix. ,,En wij geen Duits”, zegt Norah. ,,Ik weet alleen hoe je ‘dankjewel’ moet zeggen.” 

  1. Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)
    PREMIUM

    Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)

    Meer dan vijftig meter lang en twaalf meter breed. Een grote zaal, een verblijf voor de keizer en een heus bordes waar de keizer naar zijn volk kon zwaaien. Het is lastig voor te stellen, maar honderden jaren geleden stond er midden in het centrum van Zutphen een groot paleis. Zutphen wil het paleis weer uit de grond trekken en er een trekpleister in het oosten van het land van maken.