Volledig scherm
Het voormalige complex van Delta in Zutphen vanuit de lucht gezien. © FOTO HISSINK

Zutphen houdt komst muziekschool in oud Deltacomplex tegen

Een vleugel in het oude Deltacomplex kopen en inrichten met een drumschool, opnamestudio, oefenruimtes en een ontvangstruimte. Drummer Ivo Maarhuis zag het helemaal zitten. Hij en een compagnon zouden de vleugel voor een ‘schappelijke prijs’ kunnen kopen. De droomdeal is van de baan, de gemeente werkt niet mee.

,,Het leek in kannen en kruiken. Alleen de gemeente moest nog instemmen. Wij kregen vervolgens de deksel vol op de neus”, zegt Maarhuis. Samen met een bevriende muzikant (die anoniem wil blijven, zijn naam is bij de redactie bekend, red.) werkt de Zutphenaar vanuit een pand aan de Marsweg. ,,Dit is niet ideaal, omdat we beiden in een onderhuursituatie zitten. Dat biedt geen zekerheid.”

Negatieve gevolgen

Vandaar dat de twee muzikanten zeer enthousiast waren toen pandeigenaar Evert-Jan van Til hun de mogelijkheid bood een vleugel te kopen in het complex aan de Handelskade. De gemeente stelt dat een muziekschool en -studio niet passen binnen de bestemming zware industrie. 

,,We willen niet meewerken aan wijziging van het bestemmingsplan, omdat dit negatieve gevolgen kan hebben voor omliggende industriële bedrijven. Dit heeft te maken met milieu- en geluidscirkels. Wel zijn we aan het meekijken naar een andere locatie”, zegt gemeentewoordvoerder Robert-Jan Bax.

Vastgoedondernemer Van Til kocht het complex van de sociale werkvoorziening vorig jaar voor 1,4 miljoen euro. De gemeente Zutphen wilde er vanaf omdat zijzelf een werkbedrijf wilde optuigen.  Dat in het pand geen live-muziek zal klinken, vindt Van Til jammer. Wakker ligt hij er niet van. De muzikanten zouden 300 vierkante meter afnemen op een totaal van 12.000 vierkante meter.

Tijd nodig

Op de vraag of hij spijt heeft van de aankoop antwoordt Van Til: ,,Integendeel. We hebben delen verkocht en huurders ten tijde van de Delta zitten er nog steeds in. Wij zijn zeer tevreden. Dit soort projecten heeft tijd nodig. Onder meer gesprekken met de gemeente met betrekking tot de invulling en mogelijkheden vergen geduld. Net als het bekijken van financiële mogelijkheden en consequenties voor potentiële huurders of kopers.”