Volledig scherm
De Hanzehof © Ronald Hissink

Zutphen mikt op miljoenenrenovatie voor De Hanzehof, zalen- en vergadercentrum verdwijnt

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Zutphen ligt wordt het zalen- en vergadercentrum van De Hanzehof gesloopt. De buitensociëteit wordt dan in oude staat hersteld met een volwaardige entree en de theaterzaal blijft behouden. Een renovatie die naar verwachting 8 miljoen euro gaat kosten.

Het college van burgemeester en wethouders van Zutphen spreekt zich uit voor renovatie van De Hanzehof. Het Zutphense theater- en congrescentrum De Hanzehof is flink verouderd, voldoet niet meer aan de geldende wet- en regelgeving en is inefficiënt ingedeeld. Het afgelopen jaar werd na onderzoek van bureau BMC duidelijk dat er drie opties waren. Nieuwbouw van het theater, sloop van het theater of renovatie. Het college kiest nu voor een variant op deze renovatie, die volgens BMC 4,5 miljoen euro zou moeten kosten.

Oude staat

Zutphen heeft vijf scenario's opgesteld waarbij zowel het theater als de Buitensociëteit blijven bestaan. Scenario's die tussen de 4,5 en 8 miljoen euro kosten. De voorkeur van het college gaat daarbij uit naar de duurste variant. Hierbij wordt de uit 1868 stammende Buitensociëteit in oude staat teruggebracht met een volwaardige entree. Op de begane grond wordt dan een nieuwe ontvangst- en horecaruimte geraliseerd. Het aanzien van deze Buitensociëteit is volgens Zutphen ernstig geschonden door de aanpassingen die zijn gedaan bij de aanbouw van theater- en congrescentrum. De zalen en vergaderruimten tussen Buitensociëteit en theaterzaal worden als het aan het college ligt gesloopt. Dit scenario is duur vanwege de hoge restauratie- en herstelkosten om de Buitensociëteit terug in oude staat te brengen.

Subsidieverhoging

Andere scenario's die het college heeft opgesteld zijn aanzienlijk goedkoper. Bij twee scenario's wordt de huidige situatie gehandhaafd en wordt er alleen geïnvesteerd in het achterstallig onderhoud. Bij deze scenario's moet de jaarlijkse subsidie voor Stichting Hanzehof met 300.000 euro verhoogd worden. Stichting Hanzehof heeft vanwege exploitatietekorten jarenlang de bijdrage voor groot onderhoud verlaagd en budget voor onderhoud gebruikt om de begroting sluitend te krijgen.Deze scenario's hebben geen voorkeur vanwege de structurele subsidieverhoging en omdat ze volgens het college weinig toekomstgericht zijn. 

Versobering

Bij de overige twee scenario's zijn een versobering van het ideaalbeeld van het college. Ook bij deze scenario's verdwijnt het zalen- en vergadercentrum. Dat scheelt grote forse investeringen voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Bij deze opties wordt onder meer bezuinigd op de 8 miljoen euro door bijvoorbeeld de ontvangst- en horecaruimte los van de Buitensociëteit te bouwen of door appartementen tussen de Buitensociëteit en theaterzaal te creëren. 

  1. Welzijnsorganisatie uit Zutphen botst met wethouder, tientallen sociaal werkers vrezen voor baan
    PREMIUM

    Welzijnsor­ga­ni­sa­tie uit Zutphen botst met wethouder, tientallen sociaal werkers vrezen voor baan

    Welzijnsorganisatie Perspectief vreest onbestuurbaar te worden. Dat stelt directeur Jorinde Klungers. Na positieve gesprekken over bezuinigingen stelde het college van Zutphen uit het niets een nieuwe visie op voor de organisatie die onder meer de sociale wijkteams aanstuurt. Een toelichting krijgt Perspectief pas na de zomer. Ondertussen kijken meerdere sociaal werkers van Perspectief al uit naar andere banen. ,,Vervanging kunnen we niet regelen zolang er geen duidelijkheid is.’’