Volledig scherm
Het flink verouderde complex van Theater Hanzehof. Om de toekomst van het theater te kunnen garanderen is een miljoenenrenovatie nodig. © Archieffoto Arjan Gotink

Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenenstrop

pollDe sloopkogel door Theater Hanzehof óf een noodzakelijke miljoenenrenovatie met grote financiële gevolgen. De gemeenteraad van Zutphen staat volgende maand voor een moeilijke beslissing. Kiest Zutphen ervoor om het theater te laten bestaan, dan zal dat ten koste gaan van andere voorzieningen of organisaties die op dit moment subsidie krijgen. Geld voor de zo’n 10 miljoen euro kostende renovatie is er immers niet.

Wil Zutphen investeren in Theater Hanzehof? Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Zutphen ligt wel. Alleen is het definitieve besluit aan de gemeenteraad. Om de Hanzehof te kunnen laten bestaan, is een miljoenenrenovatie nodig. De door het college voorgestelde renovatie kost 9,7 miljoen euro. De jaarlijkse subsidie voor de Hanzehof van 1,2 miljoen euro moet bovendien worden verhoogd tot 2,1 miljoen. Veel geld dat er niet is en daarom ergens anders weggehaald moet worden.

Quote

Hoeveel waarde hechten we aan een theater?

Mathijs ten Broeke, Wethouder gemeente Zutphen

,,Hoeveel waarde hechten we aan een theater? Willen we een investering ten koste laten gaan van andere dingen die we als gemeente subsidiëren?’’ Wethouder Mathijs ten Broeke vraagt het zich hardop af. In een speciaal rapport concluderen de gemeente en de Hanzehof dat noodzakelijke keuzes al twintig jaar vooruitgeschoven worden. Nu ontkomt Zutphen er niet meer aan een knoop door te hakken. Ten Broeke sprak zich eerder al uit voor de miljoenenrenovatie van het complex. Met de financiële onderbouwing uit het rapport stapt hij naar de gemeenteraad.

Volledig scherm
Interim-directeur Johan Boonekamp in de theaterzaal van Theater Hanzehof. © Archieffoto Arjan Gotink

Extra kosten

Als het aan de wethouder ligt, wordt het zalen- en vergadercentrum van de Hanzehof gesloopt. De buitensociëteit wordt dan in oude staat hersteld met een volwaardige entree en de theaterzaal blijft behouden. Een renovatie die volgens een berekening eerder dit jaar 8 miljoen euro zou kosten. Hierbij was nog niet gedacht aan de Muzehof, het Centrum voor de Kunsten waar onder meer muziek, dans en theater wordt onderwezen. ,,In de loop van het jaar zijn we erachter gekomen dat het beter is om ook Muzehof in het complex te huisvesten’’, zegt Ten Broeke. Hierdoor valt de investering voor renovatie van de Hanzehof 1,7 miljoen euro hoger uit.

In elke vorm geld nodig

,,Als we de Hanzehof in Zutphen willen behouden, is er geld nodig. In welke vorm we het theater dan ook willen behouden.’’ Een tweede optie voor het complex is om alleen de noodzakelijke renovatiewerkzaamheden uit te voeren en door te gaan op dezelfde weg. Ook deze optie kost veel geld. Renovatie kost dan 7,5 miljoen euro en de jaarlijkse subsidie stijgt met bijna acht ton. De derde en laatste optie is het einde van Theater Hanzehof. Ofwel: sloop.

Quote

Als we de Hanzehof in Zutphen willen behouden is er geld nodig. In welke vorm we het theater dan ook willen behouden.

Mathijs ten Broeke, Wethouder gemeente Zutphen

,,Het zal een pittig gesprek worden’’, verwacht Ten Broeke over het gesprek met de gemeenteraad, maandag 2 december. ,,De laatste jaren is veel over de Hanzehof gesproken, maar is er nooit een besluit genomen omdat er niet genoeg informatie was over de financiële gevolgen. Die informatie is er nu wel. Er moet een keuze gemaakt worden.’’

Een keuze met verstrekkende gevolgen, laat het college weten, in een bericht aan de raadsleden. ‘Wij realiseren ons dat de benodigde middelen niet op de plank liggen. Handhaven van het theater heeft dan ook als consequentie dat voor andere zaken of ambities geen geld is’, schrijft ze.

Poll

Is Theater Hanzehof het waard om miljoenen in te investeren?

  • Nee, er zijn belangrijkere dingen dan het theater (45%)
  • Ja, Zutphen moet er alles aan doen om de Hanzehof te behouden (55%)
1411 stemmen
  1. Grapperhaus is smokkelpraktijken beu: ‘lockdown’ van gevangenissen in Zutphen en Grave
    PREMIUM

    Grapper­haus is smokkel­prak­tij­ken beu: ‘lockdown’ van gevangenis­sen in Zutphen en Grave

    Een ‘lockdown’ van twee gevangenissen, omdat de minister de vele smokkelacties in de gevangenissen beu is. Na een actie die woensdag begon in Grave (Noord-Brabant) is vandaag ook een grootschalige doorzoeking in Zutphen uitgevoerd. Over de resultaten hult de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zich vooralsnog in nevelen. De acties doorkruisen het strafproces rond de gewelddadige roofoverval op twee bejaarde broers in Heeten.