Volledig scherm
© ANP XTRA

Zutphen trekt het meeste geld uit voor gemeenschapsborrel

Een feestje voor alle inwoners. Zo zien gemeenten de nieuwjaarsrecepties die volgende maand bijna overal weer plaatsvinden. Duizenden euro’s gaan op aan muziek, drank en bitterballen. Wie denkt dat het armlastige Zutphen meer dan andere gemeenten op de kosten let, heeft het mis. 

Zutphen kiest niet voor het beeld van proostende bobo’s in nette pakken en jurken, de receptie wordt dit jaar voor het eerst grotendeels buiten gehouden. De gemeente ziet de receptie als een ‘netwerkbijeenkomst voor heel Zutphen’, zegt gemeentewoordvoerder Anniek Neve. ,,We houden het dit jaar bij duurzaamheidscentrum De Kaardebol. Dus geen hoge hakken, maar lekker met je dikke jas en laarzen aan in het gras. De nadruk ligt vooral op ontmoeten.” 

Twee muntjes

In Zutphen - 47.609 inwoners - krijgen bezoekers twee muntjes: wie meer wil drinken, moet zelf betalen. Toch lijkt dat de kosten niet heel erg te drukken: met een budget van 10.000 euro lijkt Zutphen groots uit te willen pakken.

In Lochem (33.590 inwoners) bijvoorbeeld ligt het budget een stuk lager: 6000 euro. Inwoners worden binnenkort uitgenodigd voor de receptie in het gemeentehuis, zegt gemeentewoordvoerder Karin Notenboom. ,,De hapjes zijn gemengd, ook vegetarisch.”

Geen receptie

De gemeente Bronckhorst (36.210 inwoners) houdt een zelfde budget aan als Lochem (ook 6000 euro). Alle inwoners zijn welkom. In Voorst doen ze het helemaal anders: namelijk géén nieuwjaarsreceptie. ,,Het is een goed gebruik dat onze burgemeester de gemeente intrekt en andere recepties bezoekt. Dat wordt gewaardeerd”, zegt gemeentewoordvoerder Linda Simons.

In Berkelland (43.827 inwoners) is 1600 euro gereserveerd voor de borrel. ,,We proberen het met een bescheiden budget te realiseren”, vertelt woordvoerder Wencke Hoijtink. ,,Er wordt daarom ook pas een drankje geschonken ná de nieuwjaarstoespraak.”

De receptie in Deventer, met bijna 100.000 inwoners twee keer zo groot als Zutphen, kost 8000 euro. Deventer houdt de receptie in het eigen gemeentehuis.

 1. 80.000 euro verlies, maar FC Zutphen raakt niet in paniek: ‘Die cijfers had ik niet moeten noemen’
  PREMIUM

  80.000 euro verlies, maar FC Zutphen raakt niet in paniek: ‘Die cijfers had ik niet moeten noemen’

  Hij is nog geen twee maanden voorzitter, toch had Herman Tuininga tijdens de nieuwjaarsreceptie van FC Zutphen afgelopen weekend een duidelijke boodschap. Op sportief vlak gaat het ‘niet verkeerd’ met de voetbalclub, maar financieel moet het beter. Met een verlies van 80.000 euro over de afgelopen twee jaren is er werk aan de winkel. Maar paniek? Daar is volgens de preses geen sprake van.
 2. Hackpoging Zutphen: de digitale deur stond wijd open bij honderden bedrijven, instellingen en gemeentes
  PREMIUM

  Hackpoging Zutphen: de digitale deur stond wijd open bij honderden bedrijven, instellin­gen en gemeentes

  Hackers hebben dagenlang alle ruimte gekregen om toe te slaan op netwerken van honderden overheidsorganen, instellingen en bedrijven in Nederland. Meer dan een weekend lang heeft bij veel netwerken de deur opengestaan door een beveiligingslek in toegangsportaal Citrix. De gemeente Zutphen en het ziekenhuis in Leeuwarden zijn er het slachtoffer van geworden. ,,Zij zijn niet de enige. Dit is het topje van de ijsberg.”