Volledig scherm
AWN-voorzitter Gajus Scheltema reikt aan de Zutphense stadsarcheoloog Michel Groothedde de legpenning uit. © AWN

Zutphen valt op met archeologie

Het team Archeologie van Zutphen is onderscheiden voor de manier waarop de gemeente met erfgoed omgaat en hoe het archeologie bij een breed publiek onder de aandacht brengt. Voor het beleid ontvingen medewerkers de zilveren legpenning van de Vereniging van vrijwilligers in de archeologie in Nederland. Die prijs wordt elke vijf jaar uitgereikt.

Stadsarcheoloog Michel Groothedde nam de penning op nationaal wetenschappelijk archeologiecongres De Reuvensdagen in ontvangst.

‘Richtinggevend’

De jury noemt de aanpak van Zutphen richtinggevend voor Nederland. Archeologie is volwaardig onderdeel van de gemeentelijke organisatie en snel wordt doorgepakt met nieuwe wetgeving, zo geeft de jury aan. Gesteld wordt dat archeologie Zutphen uitgegroeid is tot kennisinstituut met internationale bekendheid, met plek voor studenten voor stage en scriptie.

Zutphen scoort met de manier waarop het archeologie onder de aandacht brengt van het publiek. Met open dagen, voorlichting, publicaties over onderzoeken en ruimte voor onderwijs. De ontdekkingen van het team voegen kennis en verhalen toe aan de Zutphense geschiedenis. De directe samenwerking met het stedelijke museum zorgt dat publiek archeologen live aan het werk kan zien, stelt het juryrapport ook.