Volledig scherm
De Zutphense (hulp)organisaties die geld krijgen bij de verdeling van het Roparun-prijzengeld. Stichting Vrienden van Gelre Ziekenhuis ontbreekt op de foto. © Willem Feith

Zutphen verdeelt prijzengeld Roparun over zes organisaties

Het prijzengeld dat de gemeente Zutphen vorig jaar won als beste doorkomstplaats van de Roparun, is verdeeld over zes (hulp)organisaties. Het gaat om een totaalbedrag van een kleine 50.000 euro. Daarbij is inbegrepen geld dat Zutphen overhield van 2017 (een kleine 6.000 euro), toen het ook werd uitgeroepen tot leukste en gezelligste doorkomstplaats op de 500 kilometer lange route tussen Hamburg en Rotterdam.

De Stichting Vrienden Hospice Zutphen viel net als vorig jaar weer fors in de prijzen. Zij krijgt het grootste bedrag uitgekeerd: 19.700 euro. Vorig jaar ontving de stichting een cheque ter waarde van 8.825 euro. Ook Buurtzorghuis Warnsveld werd weer flink bedeeld: 13.500 euro. Vorig jaar kreeg het buurtzorghuis het hoogste bedrag uitgekeerd(14.000 euro).

Noaberhulp

De rest van het prijzengeld werd verdeeld over Stichting Vrienden van Gelre Ziekenhuis (5.187,50 euro), Noaberhulp Zutphen (4.650 euro), Oncologie Netwerk Zutphen (4.590 euro) en Netwerk Palliatieve Zorg regio Zutphen (1.450 euro). 

Palliatieve zorg

De Roparun is een estafetteloop waarvan de opbrengst bestemd is voor palliatieve zorg voor mensen met kanker. De loop heeft twee startplaatsen: Hamburg en Parijs. Vanuit beide steden rennen de teams naar Rotterdam. Zutphen staat op de route vanuit Duitsland bekend als de meest sfeervolle doorkomstplaats, met lichtjes langs de route en een feestelijk onthaal op de markten.

Vijfde keer prijs

Zutphen viel vorig jaar voor de vijfde keer op rij in de prijzen. De afgelopen vier keer als nummer één en daarvoor eenmaal als runner-up. Het Zutphense doorkomstcomité sleepte in totaal al 225.000 euro aan prijzengeld in de wacht.