Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Zutphen wil per se geen bedrijfswoning bij jachtwerf Van Til

Alleen als echt heel erg noodzakelijk voor de bedrijfsvoering is, wil de gemeente Zutphen een nieuwe bedrijfswoning bij de jachtwerf aan de Marshaven toestaan.

Maar welke criteria de gemeente dan voor die ‘noodzakelijkheid’ stelt, bleef woensdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State onduidelijk. Daar vroeg de Zutphense ondernemer Evert-Jan van Til om een bouw(omgevings)vergunning voor een nieuwe bedrijfswoning. 

Geneuzel

Van Til kreeg van Zutphen wel een vergunning om een spiksplinternieuwe loods te bouwen, waarin boten kunnen worden gestald en onderhouden. Verder komt er een restaurant en nautische winkels. Maar een nieuwe woning, daar wil de gemeente niet aan. Van Til vindt het allemaal geneuzel op de vierkante millimeter, zo bleek woensdag tijdens de zitting in Den Haag. ,,Blijkbaar heb ik een paar ambtenaren tegen me. Want die doen er alles aan om mijn plannen te frustreren. Ik heb al eerder gedoe gehad rond de ontwikkeling van een woonwijk en nu dit weer. Ik wil gewoon de bestaande sterk verouderde bedrijfswoning vervangen door een mooie moderne woning die past bij de rest van de gemoderniseerde jachthaven.’’ 

Slopen

De gemeentewoordvoerder van Zutphen moest erkennen dat Van Til in principe in de oude jaren zeventig-woning mag blijven wonen. Hij mag die zelfs een beetje verbouwen en opknappen. Maar slopen en een nieuwe woning bouwen, dat wil de gemeente niet. Want Zutphen voert een streng beleid waarbij zij zo min mogelijk woningen op bedrijventerreinen wil. Want woningen, of het nu gewone of bedrijfswoningen zijn, vormen altijd milieubeperkingen voor de naastgelegen bedrijven. 

Rechter en staatsraad Bruno van Ravels krabde zich een paar keer achter de oren. ,,Waarom is de gemeente hier nu zo streng? Er staat al een bedrijfswoning waar Van Til mag wonen. Hij hoeft er niet weg, want het bestemmingsplan staat een bedrijfswoning toe.’’

Diefstal

Volgens de gemeentewoordvoerder mag er dan wel een bedrijfswoning staan, maar Van Til moet aan kunnen tonen dat het echt noodzakelijk is voor de jachtwerf dat hij daar woont. En dat heeft hij niet gedaan, aldus de gemeentewoordvoerder. Van Til en diens raadsman waren het daar volstrekt mee oneens. ,,Ik heb aangetoond dat ik daar moet wonen voor het toezicht op de werf. Er staan bijzonder kostbare boten in de loods. Toezicht is nodig om diefstal en schade te voorkomen. En als er calamiteiten zijn, zoals plotseling hoog water, dan moet ik er direct bij zijn’’, aldus Van Til. 

De gemeentewoordvoerder van Zutphen vindt die redenen niet genoeg om het wonen bij het bedrijf te rechtvaardigen. Wat dan wel, vroeg de staatsraad. ,,Dat ga ik niet vertellen. Het is niet de taak van de gemeente om aan Van Til uit te leggen wat hij allemaal moet doen om wel voor een bedrijfswoning in aanmerking te komen’’, aldus de woordvoerder. Kortom, de Raad van State moet een knoop doorhakken, of het wel of niet noodzakelijk is.
Uitspraak binnen enkele weken.