Ynke van Zuidam (links) en Annemarijke Ypma uit Zutphen bieden een luisterend oor voor zorgmedewerkers die door de coronacrisis langdurig worden blootgesteld aan stress.
Volledig scherm
Ynke van Zuidam (links) en Annemarijke Ypma uit Zutphen bieden een luisterend oor voor zorgmedewerkers die door de coronacrisis langdurig worden blootgesteld aan stress. © We zorgen samen

Zutphens duo begint hulplijn voor zorgverleners: ‘Ze piepen, zuchten of steunen niet snel’

Een hulplijn waar zonder kosten ondersteuning wordt geboden aan zorgverleners. Een digitaal café waar mannen die in de coronazorg werken hun hart kunnen luchten. Steeds meer initiatieven duiken op om zorgverleners, die door de coronacrisis langdurig worden blootgesteld aan stress, een luisterend oor te bieden. In Zutphen slaan Ynke van Zuidam en Annemarijke Ypma de handen ineen.

Ynke, klinisch psycholoog en psychotherapeut en Annemarijke, is gezondheidszorgpsycholoog hebben beiden een praktijk in Zutphen. Ze horen om zich heen genoeg schrijnende verhalen. Ynke: ,,Van machteloosheid, verbijstering en verwarring. Van doorpakkende en hardwerkende zorgverleners. We zijn bezorgd, want de zorg is zonder coronavirus al belastend genoeg. We kennen onze regio goed, we kennen de huisartsen, de assistenten, de kleinere zorginstellingen, de thuiszorg. En we weten dat zij niet snel piepen, zuchten of steunen en zeker niet snel hulp vragen. Zorgverleners staan in een soort overlevingsstand. Dat is zorgelijk. Vanuit ons werk weten we dat dit een voedingsbodem is voor allerlei kortdurende en langdurige stressklachten. Zonder dat we het naar elkaar uitspraken zaten Annemarijke en ik op dezelfde golflengte. We gaan een hulplijn beginnen".

Luisterend oor

Het duo heeft deze week een website - wezorgensamen.nl - in het leven geroepen met een telefoonnummer waar zorgverleners naar kunnen bellen als ze even behoefte hebben hun ei kwijt te kunnen. Ynke:  ,,Ik kan me voorstellen dat als je na een dag hard werken thuiskomt, je dan even geen zin hebt om je partner of kinderen ermee te belasten. Maar je zit wel met je emotie in je hoofd. Dan is het goed als je even een luisterend oor kan treffen. Het hoeft niet natuurlijk, maar we willen die mogelijkheid wel bieden”.

Coronapiek

Dagelijks tussen 16.00 en 18.00 uur, van maandag tot en met vrijdag, zitten Ynke en Annemarijke klaar sinds woensdag klaar om te luisteren naar de verhalen van zorgverleners. ,,Het is  nu nog rustig, maar de echte coronapiek moet nog komen.  We hebben ook geen idee naar de behoefde. In grotere zorginstellingen als ziekenhuizen is psychologische hulp en maatschappelijk werk wel goed geregeld, maar voor kleinere organisaties is dat vaak niet mogelijk. Juist voor deze zorgverleners, huisartsen, mensen die in de thuiszorg werken, triagisten  willen wij dat luisterende oor bieden".