Volledig scherm
De Zutphense ‘promotieprijs’ is vrijdagavond uitgereikt aan Nelly van de Velden. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Zutphense prijs voor choreograaf en kostuumontwerper

Nelly van de Velden heeft vrijdagavond op het Zutphense Nieuwjaarsfeest uit handen van burgemeester Annemieke Vermeulen De Meander ontvangen. De choreograaf en kostuumontwerper ontving deze gemeentelijke onderscheiding voor haar bijzondere inzet en prestaties in haar vak en als blijk van waardering en dankbaarheid namens de hele gemeente.

Nelly van de Velden-Derksen maakte in haar 50 jarige carrière vele balletkostuums voor bekende dansgezelschappen en choreografen in binnen- en buitenland. Ze produceerde onder andere kostuums voor gerenommeerde gezelschappen als Het Nationale Ballet, Scapino, het soloprogramma van Alexandra Radius en Han Ebbelaar, het Züricher Ballett, Ballett am Rhein in Düsseldorf en de Scala in Milaan. Maar ook voor kleinere, experimentele groepen zoals Dansproductie en Krisztina de Châtel.

Naast deze vele producties maakte zij ook vele kostuums voor balletten van de bekende Nederlandse balletdanser en choreograaf Hans van Manen. Haar werk kreeg nieuwe inhoud door ontwerpopdrachten voor choreografen zoals Heinz Spoerli, Krisztina de Châtel en Martin Schläpfer.

Nederlands Danstheater

Nelly van de Velden  is een van de 25 Zutphense uitblinkers in de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum Zutphen en betrokken bij veel initiatieven in de stad.

Zo is ze mede-organisator van een jaarlijks terugkerend festival in de Museumhaven op de Mars. Tijdens een aantal avonden in september wordt Aan tafel in ’t Brugschip georganiseerd. De schipbrug waar deze etentjes worden georganiseerd heeft zij gerestaureerd. Ook maakt Nelly van de Velden kostuums voor het Beethovenfestival.