Zutphense strooiwagens met liefde 's nachts de weg op: ‘Het is belangrijk werk‘’

Bij een scherpe bocht raakt zijn strooiwagen even in de slip, maar bestuurder Mark Jansen vindt de Zutphense wegen nog prima te berijden. ,,Dit valt nog reuze mee‘’, zegt hij terwijl hij een extra rondje over een rotonde rijdt. Belangrijk werk, vindt de Zutphenaar. Die met liefde ‘s nachts in zijn strooiwagen kruipt.

,,We draaien ploegendiensten‘’, legt Jansen uit. ,,Ik heb een vaste route. Drie tot vier uur ben ik wel onderweg. Mijn vrouw vindt het soms wel vervelend. Maar ze begrijpt het wel. Het is nodig.‘’

Dit keer trekken vijf  strooiwagens van de gemeente Zutphen er om vier uur 's middags op uit. ,,Als er meer sneeuw valt dan zal dat gaan opvriezen. Daarom strooien we weer‘’, aldus Dick Pardijs van de gemeente Zutphen. Bij de gemeentewerf aan de Verlengde Ooyerhoekseweg worden de voertuigen van strooizout voorzien. Vannacht hebben de wagens ook al hun werk gedaan.

Sfeer onderling

,,Als je om twee uur 's nachts gebeld wordt en de weg op moet, dan ben je wel de hele nacht onderweg. Dat is minder fijn. Maar de sfeer onderling maakt een hoop goed‘’, zegt Jansen. De grappen tussen de chauffeurs gaan via hun 'bakkie’ over weer. 

Ook draait Jansen tijdens het rijden continu aan knoppen. ,,Ik stel de breedte van de weg in. Zo kan ik bepalen hoe breed ik strooi.‘’ Via een camera ziet hij wat er aan de achterkant van zijn vrachtwagen gebeurt. Nog nooit zag hij iets mis gaan. Maar wel bij anderen: ,,Fietsers die onderuit gaan. Dat is heel vervelend. Maar dat is vandaag gelukkig nog niet gebeurd‘’. 

Volledig scherm
Mark Jansen uit Zutphen voor zijn strooiwagen © Marjolein Deurloo