Wethouder Laura Werger oppert om zwembad IJsselslag onder te brengen in een sportbedrijf. ,,Ik denk echt dat we met IJsselslag op de goede weg zijn. De verhoudingen zijn verbeterd, er is een goede sfeer. Daarom zou het nu ook een geschikt moment zijn om de exploitatie over te dragen.‘’
Volledig scherm
Wethouder Laura Werger oppert om zwembad IJsselslag onder te brengen in een sportbedrijf. ,,Ik denk echt dat we met IJsselslag op de goede weg zijn. De verhoudingen zijn verbeterd, er is een goede sfeer. Daarom zou het nu ook een geschikt moment zijn om de exploitatie over te dragen.‘’ © Gemeente Zutphen

Zwembad IJsselslag hikt tegen een huurachterstand van vier ton bij de gemeente Zutphen aan

Wethouder Laura Werger zal de Zutphense gemeenteraad toch weer om extra geld moeten gaan vragen voor IJsselslag. Het Zutphense zwembad heeft namelijk een huurachterstand van bijna vier ton opgelopen bij de gemeente. Het exploitatietekort bedroeg in 2018 bovendien bijna 270.000 euro, in 2019 naar verwachting 190.000 euro.

De huurachterstand is vanaf 2018 tot en met het derde kwartaal van 2019 ontstaan. Het totale bedrag loopt waarschijnlijk verder op als ook het vierde kwartaal van dit jaar is meegerekend. De problemen zijn volgens de gemeente ontstaan uit de structurele exploitatietekorten bij de Stichting Sportaccommodaties Zutphen (SSAZ), die IJsselslag exploiteert. De stichting heeft daardoor onvoldoende geld in kas. Om toch aan de verplichtingen te kunnen voldoen, zoals het uitbetalen van salarissen, is vervolgens de huurachterstand bij de gemeente ontstaan.

Het is niet de eerste keer dat de gemeente achteraf extra geld moet vrijmaken voor IJsselslag. Dat terwijl het zwembad aan de Laan naar Eme enkele jaren geleden juist nieuw is gebouwd om kosten te besparen. Wethouder Werger zegt niet blij te zijn, maar ziet ook dat het nieuwe bestuur van SSAZ na een onrustige periode orde op zaken stelt. Vanaf de ingebruikname deden zich veel financiële en bestuurlijke problemen voor bij IJsselslag. Ook raakte het bestuur van SSAZ verwikkeld in een flink uit de hand gelopen conflict met zwem- en waterpolovereniging De IJsselmeeuwen.

,,Het lek is inmiddels boven”, zegt Werger. ,,Maar er is bij het zwembad een structureel tekort in de exploitatie. Toen ik begon als wethouder was dat gat heel groot. Het verdienmodel van IJsselslag was niet optimaal in beeld, daar viel veel in te verbeteren.” Door bijvoorbeeld betere afspraken met zwemvereniging de IJsselmeeuwen te maken over zwemlessen en betere benutting van de ‘incourante uren’ zal het exploitatieresultaat verbeteren, verwacht de wethouder. ,,We krijgen steeds beter in beeld wat daarvoor nodig is.”

Voor 2020 komt er volgens Werger dan ook een realistische begroting. Wel zal er structureel ongeveer 100.000 tot 125.000 euro op jaarbasis extra bij moeten, verwacht ze. ,,We moeten zorgen dat er realistisch begroot wordt op basis van reële gegevens. Maar daarvoor is ook een ophoging van de gemeentelijke bijdrage nodig.” Naar verwachting zal de gemeenteraad in november worden gevraagd om de exploitatietekorten aan te vullen en de subsidie op te hogen.

Daarnaast wordt nog altijd nagedacht over het onderbrengen van IJsselslag in een sportbedrijf, wellicht al vanaf volgend jaar. Daarbij zou ook de exploitatie van het Warnshuus kunnen worden gevoegd, meldt Werger. ,,Ik denk echt dat we met IJsselslag op de goede weg zijn. De verhoudingen zijn verbeterd, er is een goede sfeer. Daarom zou het nu ook een geschikt moment zijn om de exploitatie over te dragen. Een sportbedrijf biedt ook weer veel nieuwe kansen.”

 1. Nooit meer koekjes van Marion in 't Atrium: ‘Ik stop met bloedend hart, mijn basis is weg’
  PREMIUM

  Nooit meer koekjes van Marion in 't Atrium: ‘Ik stop met bloedend hart, mijn basis is weg’

  Stoppen op je hoogtepunt. Sporters doen het wel eens. Voldaan, op waardige wijze. De Zutphense Marion Traas (50) stopt óók op haar hoogtepunt, met ontmoetingscentrum 't Atrium. Waardig. Maar voldaan? Verre van. Ze móét de deur van haar populaire zaak dichtdoen. Vanwege corona en de daaruit voortvloeiende maatregelen. Haar hart bloedt. ,,De zaak liep als een tierelier. Ik ging eindelijk geld verdienen. Maar met de anderhalvemeterregel kan ik maximaal acht mensen ontvangen. Te weinig, ik zou alleen maar geld gaan verliezen.’’
 2. Drugs, burenruzies en prostitutie: zo groot is de woonoverlast in jouw woonwijk in Zutphen
  PREMIUM
  Interactieve kaart

  Drugs, burenru­zies en prostitu­tie: zo groot is de woonover­last in jouw woonwijk in Zutphen

  Geluidsoverlast, drugsoverlast, extreme woningvervuiling, een vermoeden van criminele activiteiten en overlast door bezoekers van prostitutie bij een woning. Een greep uit de woonoverlast in de gemeente Zutphen in het afgelopen jaar. De gemeente probeert via een proef overlast in de gemeente eerder te signaleren om zo sneller in te kunnen grijpen. Het afgelopen jaar werden er 53 incidenten in behandeling genomen.