Volledig scherm
© De Gelderlander

De stunt die de Zwarte Cross niet haalde (video)

LICHTENVOORDE - Het afblazen van de katapultstunt van Chuck Borden op de Zwarte Cross heeft veel losgemaakt, en ook heel wat verontwaardigde reacties opgeleverd.

Alsof de hoofdstunt van het evenement in Lichtenvoorde doorgestoken kaart zou zijn en alleen een publiciteitsstunt voor het evenement zou zijn geweest.

Publiciteitsstunt
Daarom heeft stuntman Chuck Borden gisteren op Facebook het filmpje gepost van de eerste test met de katapult. „Voor die mensen die denken dat de hele katapult stunt een publiciteitsstunt was, hier is de test die we daadwerkelijk hebben uitgevoerd'', schrijft Borden bij het filmpje. „Dit was erg 'echt' en persoonlijk voor mij.''

„Plat neerkomen op water is net beton. Je bent een taaie klootzak'', is een van de veelzeggende reacties op de post. ,,Ik wist dat het een harde landing zou worden, maar zó hard had ik niet gedacht'', zo had de stuntman na die test ook al geconcludeerd.

Hij landde op het water van de IJssel, al lijkt het op de beelden alsof hij op de oever gaat crashen. „Ik landde precies waar ik had gedacht'', aldus de stuntman. „Natuurlijk hadden we het water gecheckt en het was daar minimaal 5 meter diep.''

Reusachtige katapult
Het was de bedoeling dat Borden zich op festivaldagen zou laten lanceren met die reusachtige katapult en dan over de Zwarte-Cross-megatent in Lichtenvoorde heen zou vliegen. Daarbij zou hij een afstand van ruim 60 meter overbruggen en een hoogte van ongeveer 30 meter bereiken. De vliegende stuntman zou landen op een 'veld' van kartonnen dozen.

Na lang beraad en vele testen werd besloten om de hoofdstunt van de Zwarte Cross te annuleren. Door de technische problemen met de katapult, die elektronisch aangestuurd wordt, kwam de veiligheid in het geding.

Bekijk hier de spectaculaire beelden van de stunt: