Volledig scherm
Een bordje bij de ingang van de Theatertent op de Zwarte Cros meldt 'roken niet toegestaan'. © Jan Ruland van den Brink

Ondanks 'rookpolitie' gewoon blijven roken op Zwarte Cross

LICHTENVOORDE - Terwijl festivals hoge boetes krijgen als hun bezoekers roken in de tent, blijven de stiekeme rokers in de feesttenten buiten schot. Dat is raar, vindt Zwarte Cross-baas Ronnie Degen. ,,Als jij door rood rijdt, krijg jij toch een bekeuring en niet de Hyundai waar je in rijdt?’’

Hij gaat het probleem deze week namens brancheorganisatie Vereniging van Evenementenmakers aankaarten bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De cross-baas wil 'Den Haag' overtuigen van de oneerlijkheid van het systeem. ,,Wij vinden het gek dat de overtreder niet bestraft kan worden. Zolang die niet geraakt wordt, verandert er ook niets’’, zegt Degen.

Op de komende editie van het Achterhoekse festival blijven sigaretten overigens gewoon te koop. ,,Zolang veel van onze bezoekers liefhebbers zijn van roken, zullen wij in die vraag voorzien’’, zegt Degen. ,,Daarbij willen we onoverzichtelijke situaties voorkomen als ze van het terrein af gaan, op zoek naar tankstations bijvoorbeeld.’’

Boete

Quote

Wij vinden het gek dat de overtreder niet bestraft kan worden.

Ronnie Degen, Zwarte Cross

Deze opstelling leverde de Zwarte Cross vorig jaar een boete van duizenden euro's op. Die bekeuring verdubbelt elk jaar bij een nieuwe overtreding. Per feesttent kunnen twee boetes uitgedeeld worden. De Zwarte Cross heeft voor deze editie daarom bijna 27.000 euro gereserveerd voor mogelijke rookboetes.

In de grote tenten op het Achterhoekse cross- en muziekspektakel staan soms tot 5.000 bezoekers te feesten in een kleine ruimte. Met waarschuwingsborden en geïnstrueerde beveiligers wordt geprobeerd die plekken zoveel mogelijk rookvrij te houden. Maar alle stiekeme rokers er tussenuit plukken is ondoenlijk.

Desondanks is een algeheel rookverbod op de Zwarte Cross nu nog een brug te ver, zegt Degen. ,,Maar als er ontwikkelingen in die richting komen, zullen ook wij niet achterblijven.’’

Rookpolitie

Bij de Zwarte Cross waren ze vorig jaar zó klaar met de 'rookpolitie', dat ze het verslag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWa) op Facebook knalden. Dat vier pagina's tellende relaas gaf een inkijkje in het inspectiewerk van de overheidsinstantie die controleert en boetes uitdeelt.

Zo schreef de rapporteur na zijn bezoek aan de Zwarte Cross: 'Ik, toezichthouder, zag in de Megatent dat een aantal personen een blauw/grijze rookwalm uitbliezen en hun as aftikten op de grond in het zicht van de personen achter de bar.'

En zo ging het nog wel even door. Het is te verwachten dat de Zwarte Cross dit jaar opnieuw een bezoek krijgt van de NVWa. 

Het uitverkochte festival begint volgende week donderdag en duurt tot zondag.

Lees alles over de Zwarte Cross op onze speciale pagina op dg.nl/zwarte-cross

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.