Volledig scherm
De Krangklasse op de Zwarte Cross. © PR

Racende rollators en auto's op de kop over crossbaan Zwarte Cross

LICHTENVOORDE - Bezoekers van de Zwarte Cross zien volgend jaar auto's op de kop, racende rollators en opgevoerde 45-kilometerkarren over de crossbaan racen.

De Krang-klasse en de Mindervaliden-klasse zijn de twee nieuwe races op het festival in 2019. 'Bij elk voertuig dat de baan op gaat, moet het massaal toegestroomde publiek denken: “wat de fuck zie ik nou weer die baan over gaan?!”, schrijft de Cross-organisatie in een toelichting.

De Krang-klasse verwijst naar het dialectwoord 'krang', dat binnenstebuiten of achterstevoren betekent. In crosstermen vertaalt zich dit natuurlijk in auto's die 'op de kop gebouwd' zijn. Dus waarbij de wielen aan de bovenkant of zijkant zitten, of bijvoorbeeld waar twee autobussen bovenop elkaar zitten.

Mindervaliden-klasse

Volledig scherm
De Mindervalidenklasse op de Zwarte Cross. © PR

Bij de Mindervaliden-klasse is 'een handicap niet verplicht', aldus de organisatie. 'Je kunt je startplek veroveren met een voertuig dat je normaliter enkel tegen zou komen in combinatie met een mindervalide of slecht ter been zijnde persoon', aldus de toelichting. Dit betekent dus een racende rollator, rolstoel of 45-kmwagen. 'Maar dan uiteraard wel voorzien van de nodige PK’s!'.

Deze twee nieuwe klassen komen bovenop de brommerklasse, wegraceklasse, zwaargewichtklasse en specialklasse die elk jaar worden verreden. 

Inschrijven voor een van de klassen vanaf zaterdag 3 november 11.00 uur.  Een commissie kiest de beste ontwerpen. Deelname kost 85 euro.

De Zwarte Cross 2019 is van donderdag 18 tot en met zondag 21 juli op festivalterrein De Schans in Lichtenvoorde. De kaartverkoop voor het festival begint zaterdag 10 november voor leden van fanclub Harder! en een week later voor iedereen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.