Volledig scherm
De stand van Sheltersuits op de Zwarte Cross © Sheltersuits

Sheltersuits krijgt 1.600 slaapzakken van Zwarte Cross en Obelink

LICHTENVOORDE - De Enschedese organisatie Sheltersuits heeft deze week liefst 1.600 slaapzakken ontvangen uit de Achterhoek. 600 van de Zwarte Cross en nog eens 1.000 slaapzakken van kampeerwinkel Obelink.

„Een extreem aantal”, aldus Bas Timmer. De modeontwerper begon zo'n 1,5 jaar geleden met het maken de zogeheten Sheltersuits. Multifunctionele winterkleding voor dak- en thuislozen die niet alleen als jas, maar ook als slaapzak te gebruiken zijn. Daarnaast zijn ze waterbestendig en geïsoleerd.

Vluchtelingen
„Door de enorme vluchtelingenstroom was het de laatste tijd al wat lastiger om aan slaapzakken te komen. Dus dit is heel fijn. Voor het komende jaar hebben we ons als doel gesteld 1.000 Sheltersuits te maken. Vorig jaar hebben we eenzelfde aantal jassen uitgedeeld.”

Grasnapolsky
In 2015 werden er ook slaapzakken ingezameld op festivals. Toen alleen bij Solar en Lowlands. „Beide festivals waren ieder goed voor zo'n 300 slaapzakken. Om dan alleen van de Zwarte Cross al 600 slaapzakken te ontvangen is top.” Het overgrote deel van die slaapzakken komt van de Grasnapolsky-camping. Kant en klare tenten die door de festivalbezoekers te boeken waren. „Het reinigen van die slaapzakken is kostbaar en verkopen gaat ook niet. Dus mochten wij ze ophalen. De overige 100 slaapzakken werden ingeleverd door bezoekers op de reguliere camping.

Stand
„We stonden met een standje op de Zwarte Cross om aandacht te vragen voor onze Sheltersuits. Dat heeft behoorlijk wat slaapzakken opgeleverd. Daarnaast waren de mensen heel positief over ons idee.”

Obelink
De 1.000 slaapzakken van kampeerwinkel Obelink zijn volgens Timmer ook afkomstig van verschillende festivals. „Net als op de Zwarte Cross kan je bij andere festivals ook kant-en-klare tentjes boeken. De slaapzakken die daar worden gebruikt, worden weer opgehaald. Maar weer verkopen gaat niet.”