Volledig scherm
Door de aanhoudende droogte is het enorm stoffig op het Zwarte Cross-terrein. © Jan Ruland van den Brink

Stof teistert Zwarte Cross-bezoekers

LICHTENVOORDE - Door de aanhoudende droogte ontstaat er stuifzand en is het enorm stoffig op het Zwarte Cross-terrein. En daar is vrij weinig tegen te doen, aldus de organisatie van het festival. ,,Hier valt vrijwel niet tegenaan te sproeien’’, laat woordvoerder Lotte Post weten.

De grasvelden op het terrein zijn veranderd in een soort zandbak. Het losse zand stuift meters hoog op en blijft daar als een soort stofwolk hangen. Het komt in de haren van bezoekers, op hun brillen en in het bier. De benen zijn na afloop bruin, dit keer eens door stof in plaats van modder. Op alle tenten ligt een laagje stuifzand, zo is duidelijk te zien.

Er wordt niet gesproeid op het terrein tegen de droogte en het stof, aldus Post. ,,Behalve dat er vrijwel niet tegenaan te sproeien is, hoeft dat ook niet van de brandweer’’, zegt zij. Die sproeit bijvoorbeeld wel De Oase, het deel van het terrein in het bos. Dit om brandgevaar te voorkomen.

Crossprogramma

Vanwege de droogte en de grote hoeveelheid stof op de crossbaan, is ook het wedstrijdschema op de crossbaan voor zondag aangepast. Hierdoor kunnen de wedstrijden van de Dutch Masters of Motorcross in ieder geval doorgaan. 'Deze vinden dus plaats in de ochtend en in de vroege middag, als de baan nog zo vochtig mogelijk is door het nachtelijke sproeien', laat de organisatie weten.

Als gevolg daarvan zijn de speciale klasses met bijzonder uitgedoste wagens, zoals Race del Rio, Zwaargewichtklasse en Nek aan nek Race naar een later tijdstip verplaatst. Het volledige gewijzigde crossprogramma is hier te vinden.

Lees alles over het festival op onze speciale pagina dg.nl/zwarte-cross

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.