Volledig scherm
Worden festivalbezoekers sneller ziek door een slechte hygiëne? Dat gaat de Universiteit Utrecht onderzoeken. © Jan Ruland van den Brink

Wordt festivalbezoeker sneller ziek door slechte hygiëne?

zwarte crossLICHTENVOORDE - Hoe schoon zijn de handen van bezoekers van de Zwarte Cross? Dat willen onderzoekers van de Universiteit Utrecht weten om te kunnen bepalen of festivalbezoekers een grotere kans hebben om ziek te worden.

Door een slechte hygiëne zijn festivalgangers immers vatbaarder voor besmetting met microscopisch kleine bacteriën of andere organismen.

Als de hygiëne van festivalbezoekers daalt kunnen zij last krijgen van gezondheidsklachten na één of meerdere dagen feestvieren. De Universiteit Utrecht wil met de onderzoeksresultaten adviezen geven om de hygiëne op grote festivals te verbeteren. Dit om de kans op verspreiding van ziektes tegen te gaan.

Handschoen met kweekvloeistof

Bij het onderzoek op de Zwarte Cross wordt bezoekers gevraagd een handschoen met daarin vloeistof aan te trekken, en deze na een paar tellen weer uit te trekken. De onderzoekers zetten de vloeistof op kweek om te onderzoeken hoeveel en welke micro-organismen erin leven. Zo kan bepaald worden hoe schoon de handen van de festivalgangers zijn op verschillende momenten.

Voor betrouwbare resultaten willen de onderzoekers 25 handschoentjes per uur verzamelen. De mensen die meewerken aan het onderzoek, kunnen de volgende dag terugkomen voor hun ‘eigen’ uitslag.

De Zwarte Cross is van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juli. Voor campinggasten gaat het terrein al een dag eerder open.

Lees alles over de Zwarte Cross op onze speciale pagina dg.nl/zwarte-cross

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.