Volledig scherm
Een crosswedstrijd op de Zwarte Cross. © Theo Kock

Zwarte Cross haalt TT in als grootste sportspektakel

LICHTENVOORDE - De finale van de Dutch Masters of Motocross wordt volgend jaar verreden op de Zwarte Cross. Het Achterhoekse cross- en muziekspektakel haalt daarmee naar eigen zeggen de TT in Assen (ruim 142.000 bezoekers in 2015) in als grootste sportevenement van Nederland.

Met bijna 197.500 bezoekers in 2015 mocht de Zwarte Cross zich al het grootste festival van Nederland noemen.

Wereldkampioenschap
De crosswedstrijd komt naar Lichtenvoorde door een samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV), die het open Nederlands kampioenschap organiseert. Dat gebeurt altijd in weekenden waarin geen MXGP-wedstrijden (races waarin wordt gestreden om het wereldkampioenschap) worden gereden. Dat betekent dat alle weredltoppers kunnen meedoen op de Zwarte Cross in 2017 en daar is mede-organisator Hendrik-Jan Lovink erg blij om. 'Dat we een soort wereldkampioenschap is gewoon geweldig!', meent hij.

'Geweldige ambiance'
Hij noemt het daarnaast 'een grote stap vooruit voor alle partijen. We brengen absolute topsport naar de Zwarte Cross. De manches worden verreden in een geweldige ambiance, met enorm veel publiek langs de baan.'

Afsluiting
Ook algemeen directeur Patrice Assendelft van de KNMV is blij met de samenwerking. 'De motorsport en met name de motorcross komt zo bij een heel breed publiek onder de aandacht, daarnaast is dit een fantastische afsluiting van onze competitie.'

Crossprogramma
Vanwege de komst van het ONK naar de Zwarte Cross in 2017 wordt het crossprogramma dit jaar al aangepast. Zo wordt het startveld op het circuit breder en langer, worden de wedstrijden geschikt gemaakt voor televisie en vervangt de zwaardere 125cc Masterklasse de 85cc klasse. Volgend jaar worden de vaste crossklassen op de Zwarte Cross vervolgens aangevuld met de Dutch Masters of Motocross, in de competitieklassen 85cc, 125cc, MX2 en MX1.

Uitbreiding
De Zwarte Cross bouwt hiermee verder aan uitbreding en professionalisering van het festival, dat in 1997 begon als illegale brommercross met een biertje. Inmiddels is het uitgegroeid tot een ontzettend breed festival met behalve muziek en motorcross ook theater, workshops, een kermis, Blagenparadijs en zelfs een podium waarop mensen zelfs kunnen optrede.

Data
De Zwarte Cross 2016 is van donderdag 21 tot en met zondag 24 juli op festivalterrein De Schans in Lichtenvoorde.

Lees alles over de Zwarte Cross op onze speciale pagina op dg.nl/zwartecross