Zwarte Cross roemt Tante Rikie op film en in hout

videoLICHTENVOORDE - Het is na dinsdag nog duidelijker geworden wie de belangrijkste vrouw van de Zwarte Cross is: Tante Rikie uit Hummelo. Haar biografische documentaire ging in première en er werd een bedevaartsboom onthuld.

Dit gebeurde op de zogeheten premièredag, waar de massaal toegestroomde pers werd rondgeleid en alle nieuwtjes te horen kreeg.

Het was een drukbezochte dag met zeker tachtig journalisten en fotografen van verschillende media, uiteenlopend van lokale omroep Ideaal tot het landelijke ANP, Poar neem'n en zelfs RTV Drenthe.

(Lees verder onder de foto)

Tante Rikie in haar 'Pauwsmobiel'.
Volledig scherm
Tante Rikie in haar 'Pauwsmobiel'. © ANP

Daniël Willemsen

Daniël Willemsen.
Volledig scherm
Daniël Willemsen. © Theo Kock

Zij hoorden hoe Gijs Jolink de samenwerking met mensenrechtenorganisatie Amnesty International nog eens prees. De Oekraïense vrijheidsactiviste Vitalina Koval was op uitnodiging van Amnesty op de Zwarte Cross om over haar strijd te praten. ,,Belangrijk voor mijn zaak’’, zei ze.

Ze luisterden naar hoe Hendrik Jan Lovink het Zwarte Cross-debuut van tienvoudig wereldkampioen zijspan Daniël Willemsen aankondigde, en werden vervolgens over de crossbaan gereden in een reusachtig, oud amfibievoertuig. Van de ene naar de andere activiteit ging het achter Ronnie Degen aan, die de mediameute aanvoerde als een ware kampleider en onvermoeibaar bleef vertellen over alle dingen die nieuw of anders zijn.

Icoon en festivaldirectrice

Maar de vrouw om wie het écht draaide, dat was Tante Rikie. Al sinds het begin het icoon van de Zwarte Cross, waarvan ze alweer jarenlang festivaldirectrice is.

Eerst ging haar beeldbiografie in première, gemaakt door Bas den Hengst, waarin het levensverhaal van Rikie Nijman uit de doeken werd gedaan, vol verering en typische Cross-humor. In de ruim 5 minuten durende video werd zelfs beweerd dat ze nog frikandellen had gebakken voor het vreemdelingenlegioen.

Tante Rikie lacht met Bennie Jolink (rechts).
Volledig scherm
Tante Rikie lacht met Bennie Jolink (rechts). © ANP

Pauwsmobiel

Tante Rikie onthult haar eigen bedevaartboom met burgemeester Annete Bronsvoort van Oost Gelre (rechts).
Volledig scherm
Tante Rikie onthult haar eigen bedevaartboom met burgemeester Annete Bronsvoort van Oost Gelre (rechts). © Theo Kock

Tante Rikie, gestoken in een stemmig pauwenjasje en rondgereden in de 'Pauwsmobiel', onthulde even later haar eigen bedevaartsboom. Een uit een stuk stam gezaagde troon, zodat iedereen die er op gaat zitten zich even Rikie kan voelen. De boom staat op een bijzondere plek, namelijk het driedorpenpunt Lichtenvoorde-Lievelde-Vragender, op een hoekje nét buiten het festivalterrein. Maar wel weer zo prominent dat iedereen de boom kan zien vanaf de drukbereden Hamelandweg (N313) tussen Lichtenvoorde en Aalten.

Zo kan de bedevaartsboom van Tante Rikie een waar Graceland worden voor de echte Zwarte Cross-adepten.

De Zwarte Cross begint donderdag voor campinggasten, vrijdag voor dagbezoekers en duurt tot en met zondag. Het festival is uitverkocht.

Lees alles over het festival op onze speciale pagina op dg.nl/zwarte-cross

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.